loginOldalainkat 36 vendég böngészi

Látogatóink:


Mai lát.szám:53
Havi lát.szám:1750
Összesen:200005
Napi legtöbb647
Száml. kezdete2011-11-15

Hét ünnepei és szentjei

Ebben a rovatban a héten ünnepelt, boldogok, szentek és vértanúk életéről, valamint az egyházi ünnepekről olvashatnak.

(forrás: bacskablebania.hu liturgikus naptár)

2021. november 28. Advent első vasárnapja

Advent első vasárnapjával belépünk a Krisztusvárás időszakába és megkezdjük az új egyházi évet.

Advent a karácsonyt (december 25-ét) megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig számított időszak. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik, és vízkeresztig (január 6-ig) tart. Első vasárnapja egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti. Eredete a 4. századig nyúlik vissza. VII. Gergely pápa négyben határozta meg az adventi vasárnapok számát.

Az advent szó jelentése „eljövetel". A latin „adventus Domini" kifejezésből származik, ami azt jelenti: „az Úr eljövetele". A karácsonyt megelőző várakozás az eljövetelben éri el jutalmát. Régebben egyes vidékeken „kisböjtnek" nevezték ezt az időszakot. Ilyenkor a keresztények nemcsak a Jézus születése előtti várakozásról emlékeznek meg, hanem várják az Úr eljövetelét a saját életükben is: hogy keresztény életvitelükkel minél közelebb kerüljenek Istenhez, Jézus tanításához. A katolikus egyházban az ünnep liturgikus színe a lila (viola), mely a bűnbánatot, a fegyelmet és összeszedettséget jelképezi. Kivételt képez a harmadik vasárnap, az örömvasárnap (gaudete vasárnap), amikor az Úr eljövetelének közelségét ünnepeljük; e nap liturgikus színe a rózsaszín.

Korábban szokás volt az adventi időszakban böjtöt tartani. Az adventi böjti idő alatt tiltották a zajos mulatságokat és az ünnepélyes házasságkötéseket, de ez utóbbit az 1661. évi nagyszombati zsinat püspöki engedélytől tette függővé. A böjtölés hagyománya a 20. század közepén tűnt el.

Adventkor a 19-20. század óta szokás koszorút készíteni. Ma az adventi koszorú általában fenyőágból készített kör alakú koszorú, melyet négy gyertyával díszítenek. A gyertyák színe katolikus körökben egy rózsaszín kivételével lila. A gyertyákat vasárnaponként (vagy előző este) gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet. A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor. Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: hit, remény, szeretet, öröm.

 

forrás: http://www.szatmariegyhazmegye.ro

2021. November 28. Marchiai Szent Jakab, áldozópap

 

Híres ferences népszónok. 1393-ban született. Sienai Szent Bernardin tanítványa volt. Előbb hazájában, Olaszországban küzdött a fraticelliek ellen, majd a Szent Ferenc Rend reformátoraként működött.

Bővebben...

2021. November 30: Szent András apostol

Szent András apostol

András apostol, Jánossal együtt, Keresztelő Szent János tanítványa volt, és a tanúságtételt követő napot JÉZUS társaságában töltötték. András vitte hírül testvérének, Péternek, hogy megtalálták a Messiást.

Bővebben...

2021. december 1. Szent Blanka

Szent Blanka özvegy

IX. Alfonz kasztíliai király leánya, VIII. Lajos francia király felesége, és IX. Szent Alajos király édesanyja.

Bővebben...

2021. december 2. Szent Szilvánusz

Athos hegyi Szent Szilvánusz

Szent Silouant, Athos hegyi Szent Szilvánuszként vagy Staretz Silouanként ismerjük. 1866-ban született orosz ortodox szülők gyermekeként Sovsk faluban Oroszország Tambov régiójában,  eredeti neve Simeon Ivanovics Antonov volt.

 

Bővebben...

2021. december 3. Xavéri Szent Ferenc áldozópap

Szent Ferenc, a missziós pap, Istent mutatta fel azokon a területeken, ahova eljutott. Isten hegyére, Isten lakomájához vezette a népeket. Adventi utunkon mi is szeretnénk meglátni azokat, akik körülöttünk éhezik és szomjazzák Isten igéjét.

Bővebben...

További cikkeink...