loginOldalainkat 46 vendég böngészi

Látogatóink:


Mai lát.szám:24
Havi lát.szám:2412
Összesen:220644
Napi legtöbb647
Száml. kezdete2011-11-15

5. Cikk - Papok és hitoktatók

A mostani cikkben szeretnénk röviden bemutatni azokat a papokat és hitoktatókat, akik az elmúlt 10 évben jelentek meg az Egyházközségben, mint új emberek.

Tíz évvel ezelőtt az Inárcsi Római Katolikus Egyházközség papja Laczkó Mihály atya volt, aki 2009-től 2014-ig volt Inárcs és Kakucs plébánosa, bár kisegítő lelkészként 2006 októbere óta rendszeresen megjelent nálunk. Misi atya ötlete volt a Missziós Hét, de nevéhez köthető többek között az adventi Cipősdoboz Akció, és a Cursillo is.

2010 őszével vált Inárcs hitoktatójává Németh Zsuzsanna, aki 2014 nyaráig látta el nálunk a hitoktatási feladatokat. Az ő irányításával indultak el a májusi Misszió hatására a plébániai gyerekfoglalkozások és kirándulások, az elsőáldozók petőfiszállási kis-zarándoklatai, illetve a hittanos táborok ötlete is.

Csonka Csaba atya 2011 őszén költözött Inárcsra néhány hónapra. Ez idő alatt többször besegített Misi atyának a papi feladatok ellátásában. 2012 januárjában Csaba atyát áthelyezték Nógrád megyébe, jelenleg Tar plébánosa, ezért is tarthattuk az első két hittanos tábort náluk.

A Váci Egyházmegye Emberhalász Missziója által érkezett hozzánk 2011 októberében Urbán Gábor azzal a céllal, hogy minél több fiatal kapcsolódjon be az egyházközségi életbe. Ennek első eredménye volt a jelenlegi ifi kialakulása, akik azóta is aktívan részt vesznek az Egyházközség életében. Gábor 2016-tól kezdve hitoktató Inárcson, vezeti az ifit, a kis ifit, és az Igekört, a harmadik bérmálkozási és a sokadik elsőáldozási előkészítőt tartja, és az utóbbi hittanos táborok főszervezője.

2012 júniusában tartotta Tóth Péter Domonkos atya aranymiséjét Inárcson. Péter atyát jól ismerjük, hiszen egy pár éves megszakítással 1987-től 2006-ig volt Ócsa, Inárcs és Kakucs papja, de nyugdíjazása után is többször megfordult nálunk vendégségben, sokszor helyettesített, és vett részt Egyházközségünk nagyobb eseményein.

Ha már az aranymiséknél tartunk, egy hónappal később ünnepeltük Csernák Pál atya pappá szentelésének 50 éves évfordulóját is. Pál atya sem ismeretlen ember a környéken, hiszen 1964 és 1969 között sári plébánosként az inárcsi filia is hozzá tartozott, így aktívan részt vett Egyházközségünk fejlődésében az akkor épült templomban.

Egy korábbi cikkünkben már említettük, hogy a 2012-es búcsúkor ünnepeltük a templom felszentelésének 50 éves évfordulóját, aminek megünneplésére számos olyan papot is meghívtunk, akik valaha Inárcson szolgáltak. Velünk volt többek között a fentebb már említett Tóth Péter Domonkos atya, és Ország Tibor atya is, aki pár évvel később lett nálunk egy időre plébániai kormányzó. Eljött továbbá Vukovich Márton atya is, aki akkor még nem sejtette, hogy pár évvel később ezen a plébánián fog lakni. Csonka Csaba atyáék egy egész busszal érkeztek meg Tarról. A szentmisén itt volt Győry Csaba atya, aki annak idején sokat segédkezett Inárcson Péter atya mellett, továbbá Talapka István atya, inárcsi származású címzetes apát is, aki még a frissen felépült templomban kezdett ministrálni, 1975-ben pedig már újmiséjét mutatta be szülőfalujában.

A fényképen balról jobbra: Csernák Pál, Olofsson Placid, Kapás Attila, Talapka István

Az ünnepen vendégünk volt még Kapás Attila atya is, aki 2006 augusztusától 2009-ig volt Inárcs plébánosa. Attila atya ideje alatt indult el néhány egyházközségi csoport pl. a Baba-Mama Klub, az ifi elődje, a nyári táborok kezdeményei, illetve tőle származik a ministránsok számának felbővítése, és az első Katolikus Bál is.

2013 elején Inárcson és Kakucson töltötte „szakmai gyakorlatát” Hurgoi Sándor verbita szerzetes. Sándor atya két éves brazíliai missziója után jött haza, amiről élménybeszámolót is tartott a templomban. Pappá szentelése után májusban tartotta Inárcson újmiséjét, de azután is többször megfordult nálunk vendégszónokként.

Még abban az évben, októberben jelentette be Misi atya, hogy Ausztráliába megy. Helyét hosszú időre Ország Tibor ócsai plébános vette át, aki közel nyolc hónapig látta el Inárcson a lelkipásztori feladatokat.

2014 nyarának elején érkezett meg hozzánk Pető Gábor atya, aki korábban Melbourne-ben szolgált az ausztrál magyarok vezetőjeként. Gábor atyára, érkezése után rögtön a mélyvíz várt a csobánkai hittanos, és a felsőtárkányi ifis tábor formájában, majd az izgalmak kiheverése után kezdett el jobban velünk ismerkedni, és vezette tovább Inárcs katolikusait. 2019 decemberében plébániai kormányzóból plébánossá lett előléptetve.

2014 szeptemberében kezdte meg általános iskolai tanítósága mellett a hitoktatást is Forczek Judit, akit jól ismerünk, hiszen 2006 óta az Inárcsi Egyházközség kántora.

Azonban a tanítóság, a hitoktatói feladatok és mellette még a hitoktatói képzés már nagyon soknak bizonyult, így 2015 tavaszától Baksa-Novák Károly vette át ezt a szerepet. Karesz bá’ már korábban is volt hitoktató Inárcson, így nem volt számára ismeretlen a terep.

Vukovich Márton atya 2016 őszén költözött hozzánk, és azóta kisegítő lelkészként tevékenykedik Inárcson, illetve 2018 augusztusától kezdve vasárnaponként Alsónémedin tart szentmisét. Marci atya kezdte el a szombati előesti csendes szentmiséket is tartani azoknak a híveknek, akik súlyos okból nem tudnak részt venni a vasárnapi misén. 2017 óta Inárcs káplánja.

Ők lettek volna nagyvonalakban azok a papok és hitoktatók, akik az elmúlt tíz évben (és korábban is) meghatározták az Inárcsi Egyházközség működését. A cikkben természetesen csak a legszembetűnőbb dolgok lettek felsorolva, de mint tudjuk, ha évekig vagyunk együtt valakivel, akkor nem a különleges események miatt marad meg a munkássága, hanem az apró, hétköznapi dolgok miatt. Ha tetszett az összeállítás, tartsatok velünk legközelebb is!