loginOldalainkat 25 vendég böngészi

Látogatóink:


Mai lát.szám:37
Havi lát.szám:1257
Összesen:197673
Napi legtöbb647
Száml. kezdete2011-11-15

Hét ünnepei és szentjei

Ebben a rovatban a héten ünnepelt, boldogok, szentek és vértanúk életéről, valamint az egyházi ünnepekről olvashatnak.

(forrás: bacskablebania.hu liturgikus naptár)

2021. október 18. Szent Lukács evangélista

Szent Lukács evangélista

Lukács, a szeretett orvos, Pál kísérője, aki mindennek utána járt, és így írta meg evangéliumát és az Apostolok cselekedeteit. Megtapasztalta, amit mi is megtapasztalhatunk, hogy az Úr erőt önt belénk. Bátran járhatunk az Ő útján.

Bővebben...

2021. október 19. De Brébeuf Szent János, Jogues Szent Izsák áldozópap és társaik, vértanúk

De Brébeuf Szent János, Jogues Szent Izsák áldozópap és társaik, vértanúk - Keresztes Szent Pál

Nyolc francia származású jezsuita hithirdető közül ötöt - köztük de Brébeuf Szent János pátert irokéz, mohak és huron indián törzsek gyilkoltak meg kegyetlen kínzások közepette Kanadában, hármat pedig a mai Egyesült Államok területén 1642-49 között.

Bővebben...

2021. október 19. Keresztes Szent Pál

Keresztes Szent Pál

KERESZTES SZENT PÁL 1694-ben született Ovadában (Alessandria, Genuától északra). Szülei nemes származásúak voltak. Családi neve Danei Pál Ferenc volt. Korán árvaságra jutott, de őrizte édesanyjától kapott jámborságát.

Bővebben...

2021. október 20. Szent Vendel

Szent Vendel

Skóciában született 554 körül(?), és Tholevben halt meg 617-ben(?).  Vendel, akit Wendalin, Wandalin és Windilin néven is neveznek legendái, ír-skót nemzetségből származott.

Bővebben...

2022. október 21. Boldog IV. Károly király

Boldog IV. Károly király

Erre napra tette a Szentatya a 2004-ben boldoggá avatott utolsó magyar király, IV. Károly liturgikus emléknapját.

Bővebben...

2021. október 22. Szent II. János Pál pápa

Szent II. János Pál pápa

A lengyel származású Karol Józef Wojtyla 1920. május 18-án született a Krakkóhoz közeli Wadowicében. Szüleit és testvérét korán elvesztette, egyetemi tanulmányait a II. világháború szakította félbe. Dolgozott gyárban, kőbányában, majd 1942-ben jelentkezett az illegálisan működő papi szemináriumba. 1946-os pappá szentelése után Rómában, a pápai egyetemen szerzett teológiai doktorátust. Rövid ideig falusi segédlelkész, majd a krakkói Szent Flórián templom káplánja volt. Egyházi közösségét új módszerekkel szervezte, kirándulásokra, túrákra vitte a fiatalokat. A teológiai kar etika szakának elvégzése után a krakkói szemináriumban és a lublini egyetemen tanított. 1958-ban címzetes püspök, 1964-ben Krakkó érseke és metropolitája lett, 1967-ben VI. Pál pápa bíborosi rangra emelte.

Bővebben...

További cikkeink...