loginOldalainkat 45 vendég böngészi

Látogatóink:


Mai lát.szám:24
Havi lát.szám:2412
Összesen:220644
Napi legtöbb647
Száml. kezdete2011-11-15

3. Cikk - Fejlesztések

 

Ebben a cikkben az elmúlt 10 év fejlesztéseiről lesz szó, amely talán a leginkább szembetűnő változtatásokat foglalja magában. Ezekről általánosságban elmondható, hogy négyféle pénzügyi finanszírozással jöhettek létre: (1) állami / egyházi pályázat (2) önkormányzati pályázat (3) az inárcsi hívek adományainak különféle formáiból, pl.: perselypénz, egyházközségi hozzájárulás (egyházadó), felajánlás, valamint gyűjtés (4) az előző három együttvéve. Fontos tisztázni, hogy az önkormányzati vagy állami / egyházi nyertes pályázatok mindig önrészhez voltak kötve, tehát a pályázati úton elnyert összeg nem a végleges költséget mutatja. Az egyszerűség kedvéért a jelen cikkben feltüntetett összegek már a végleges összeget jelentik.

A kétezres évek első évtizedének nagyszabású fejlesztései után (a plébánia második emeletének megépítése, új templomkerítés: lábazat és kerítésvas) a második évtized is bővelkedett számos praktikus, impozáns és nem mellesleg, szükségszerű modernizálással.

A fejlesztések sorát 2011-ben kell elkezdenünk. Ebben az évben takarítottuk ki, majd parkosítottuk be a kőkereszt előtti, fákkal és bokrokkal teletűzdelt területet. Hamarosan az első kültéri betlehemet is ezen az oldalon helyeztük el. Az itt lévő bábukat még Csonka Csaba atyának köszönhetően sikerült beszereznünk.

A pirossal bekarikázott területen történtek a változtatások

2012-ben egy új kazánt kapott a templom, hogy megfelelő módon legyen biztosítva a hőmérséklet a téli mínuszok idején.

2013-ban a templom bejáratához tartozó betonlépcsőt újítottuk fel és szélesítettük ki, illetve a mozgásukban korlátozott hívek számára egy új akadálymentesített feljárót építettünk hozzá az új lépcsőhöz. A projekt ~600.000 forintból jött létre.


 


A következő évben, 2014-ben valósítottuk meg a templom Dózsa térre néző kapubejárata előtti terület viakolorozását. Mindezt ~265.000 forintból sikerült kiviteleznünk. Szükség is volt rá, hiszen addig csak egy lebetonozott, itt-ott gazzal tarkított terült volt.


A templomban található Mária szobor is ebben az évben kapta meg az új márvány talapzatát felajánlásból.


A 2015-ös év bővelkedett fejlesztésekben. A templomban ”szolgálatot teljesítő” orgonánk állapota már nem volt igazán megfelelő, korábban néhányszor a szerelők is kint jártak, de csak toldozgatni-foltozgatni tudták. Javasolták, hogy egy teljes elektronika csere megnövelné az orgona teljesítményét, így az év elején megindítottuk a gyűjtést a felújításra. Körülbelül 600.000 forintos költséggel számolt az egyházközségünk, mint várható munkadíj. Az év közepére a gyűjtés elérte a célját és összegyűlt a munkadíj ára tisztán a hívek adományaiból. Az orgonákra szakosodott Koppel kft-t bíztuk meg a felújítás feladatával, akik biztosítottak csere hangszert a több hétig tartó javítások alatt. Miután megtörtént a felújítás és visszakerült a hangszer, orgonaszenteléssel egybekötött hangversenyt adtak a cég vezetői június 8-án.


A kép az Orgonam nevű Facebook-oldalon található

Még ebben az évben a magyar állam egy egyházi szervezeteknek szóló pályázatot írt ki, amin az egyházközségünk alapítványa is elindult és nyert rajta 400.000 Ft-ot. Ezt a pénzt 545.000 forinttal kiegészítve a templomlábazat vizesedésének megszűntetésére fordítottuk. Emellett közel 402.000 forintból a templomtorony esővíz-csatornázását is sikerült kiépítenünk. Ezekre mind-mind állagmegóvás céljából volt szükség.

A 2015-ös esztendőben elérkezett az idő, hogy a feltámadást szimbolizáló húsvéti gyertyánkhoz egy új gyertyatartó-állványt készíttessünk. Az új állványról most már méltó módon látható keresztény hitünk bizonyossága.


Karácsony közeledtével még mindig maradt egy újdonság erre az esztendőre, mégpedig az új kültéri betlehemünk felállítása. A korábbi, kőkereszt előtti jászolt, egy teljesen új betlehem váltotta fel, ami a templom feljárójának a túloldalán lett megépítve. A felajánlásnak köszönhetően új vázszerkezet és új bábuk kerültek a régi bárányok köré.


2016 májusában egy gyönyörű Irgalmas Jézus vászonképet ajánlottak fel a templomunk számára.


Előtérben a Mária szobrunk, háttérben a vászonkép

Szintén ebben az évben az akadálymentesített feljáró fölé masszív gerendákból és plexiből tetőt építettünk, ami kb. 458.000 forintba került; az ezt követő évben pedig a templom hátsó része újult meg. A régi egymásután lerakott betonkockás út helyére egy széles járda került, amit impozáns kandeláberrel és reflektorral világítottunk ki, hogy a téli reggeleken és éjszakákon is biztonsággal lehessen közlekedni.


Egy önkormányzati beruházás (a Rákóczi út leaszfaltozása) hozadékaként a 2017-es esztendőben friss murvaréteggel szórták le a plébániához és a templomhoz tartozó parkolók területét. Ezek mellett a Dózsa tér betonlapokkal kiépített árkai helyére – ami a Rákóczi úttal volt párhuzamos – elegyengetett, szintén murvával leszórt vízszintes területet hoztak létre, ami két oknál fogva is jó: 1. esztétikusabb kinézetet biztosít a térnek 2. további parkolási lehetőséget nyújt az autóval érkező hívek számára.


2017-ben egy újabb nagy projektbe vágtunk bele, aminek a keretén belül a templom kerítésének festését és a lábazat fedlapozását tűztük ki célul. A munkálatokat két ütemben végeztük el. Az első ütemben (2017) került sor a teljes kerítés csiszolására, festésére, illetve a Dózsa tér felé néző rész fedlapozására és az alap lefestésére. A következő évben (2018), a második ütem keretében a Rákóczi úttal párhuzamos kerítés alapját festettük és fedlapoztuk le. A szükséges pénz előteremtéséhez összefogásra (gyűjtés), önkormányzattól pályázat útján nyert támogatásra és egyházközségi hozzájárulásra volt szükségünk. Az egész fejlesztést ~1.370.000 Ft-ból valósítottuk meg.


2018-ban egy új bejárati ajtóval is gazdagabb lett a plébániánk.


A második évtized utolsó évében érdemes szót ejteni az egyházközségünk híveinek bevonásával történt májusi nagytakarításról a plébánia körül, ahonnan a régi tárgyakat, elhasználódott eszközöket és funkciójukat vesztett kellékeket szanáltuk ki. Szintén ezen a napon festettük le a parókiához tartozó kiülő ún. ”apácarácsos” kialakítású korlátját, illetve kezdtük el a templomkert belső kerítésének cseréjét. A kerítés elkészítése több napot is igénybe vett, de a képből látni lehet, hogy megérte a sok fáradságot.


A cikkben bemutatott fejlesztések nem jöhettek volna létre a hívek nagylelkű adományai, felajánlásai és a sikeres pályázatokból befolyt összegek nélkül. Ezúton is szeretnénk megköszönni a legcsekélyebb és a legnagyobb támogatást, munkát egyaránt. Az egyházközségünk bevételeinek jelentős részét a hívek adományaiból és felajánlásaiból nyeri, amit számlákra, fizetésekre és a fentiekben bemutatott felújításokra fordít.

Kövessék továbbra is a cikksorozat legújabb részeit, hiszen számos érdekes téma kerül még bemutatásra.

Adamicza Andor