loginOldalainkat 30 vendég böngészi

Látogatóink:


Mai lát.szám:64
Havi lát.szám:735
Összesen:216656
Napi legtöbb647
Száml. kezdete2011-11-15

Ünnepi szentmise a jubiláló Nagybecskereki Egyházmegye székesegyházában

A Nagybecskereki Egyházmegye megalapításának 25. évfordulója alkalmából hálaadó ünnepi szentmisét mutatott be Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az egyházmegye lelkipásztoraival és a meghívott papokkal együtt a nagybecskereki székesegyházban, szeptember 24-én.

Az ünnepi szentmisén jelen volt Orlando Antonini apostoli nuncius, Stanislav Hočevar SDB belgrádi érsek, Veres András szombathelyi püspök, Fodor József nagyváradi általános helynök, Huzsvár László nyugalmazott nagybecskereki püspök.

Erdő Péter bíboros szentbeszédében emlékeztetett: a Nagybecskereki Egyházmegye jubileumi hálaadó szentmiséjét Szent Gellért ünnepén tartják, "akinek személyében méltán tiszteli védőszentjét mind a Temesvári, mind a Szeged-Csanádi, mind a Nagybecskereki Egyházmegye. Közös katolikus örökségünket kell megélni és vonzóan továbbadni környezetünknek a mai idők körülményei között." - fogalmazott.

Német László SVD püspök köszöntötte az ezüstjubileumra érkezett híveket, lelkipásztorokat, valamint közéleti személyeket. Egyúttal jelezte, a Nagybecskereki Egyházmegye az egyházi kulturális, karitatív, szociális, egészségügyi intézményekben, a karitász mozgalomban, valamint a felebaráti szeretet más területein dolgozó munkatársak, önkéntesek és alkalmazottak tevékenységének elismerése jeléül Szent Gellért díjat alapított, amelyet ötévenként osztanak ki.

Az idei díjakat Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek adta át.

A díjazottak:
1.    Id. Oros József
2.    Lébhaft József és Slavica
3.    Makán József
4.    Gyólai József
5.    Zahány József
6.    Fodor István
7.    Pászt Gyula
8.    dr. Fessl Elisabeth de Alemany
9.    Boldogasszony nővérek
10.    Bázeli Szent Antal plébánia
11.    Hermine Ziwritsch-Binder
12.    Zilgen és Zilgen-Höfer család

A jeles jubileum emlékére a bíboros úr egy tölgyfát ültetett a püspökség udvarában, amely mellé két hét múlva egy újabb tölgyfa kerül.

Az egyházmegye nem magyar ajkú hívei - horvátok, csehek, bolgárok, szlovének - számára is megszervezik az ünnepséget október 8-án. A szentmisét horvát nyelven Josip Bozanić zágrábi érsek mutatja be az egyházmegye papjaival és a meghívott lelkipásztorokkal. A tervek szerint az érsek úr is egy tölgyfát ültet majd a jubileum emlékére.

Kovács Szöszill/Magyar Kurír