loginOldalainkat 47 vendég böngészi

Látogatóink:


Mai lát.szám:65
Havi lát.szám:736
Összesen:216657
Napi legtöbb647
Száml. kezdete2011-11-15

Varsó: díszdoktorrá avatták Erdő Péter bíborost

Díszdoktorrá avatták a varsói Stefan Wyszyński Bíboros Egyetemen Erdő Péter bíboros-prímást a Robert Schuman nevét viselő auditorium maximumban. Erdő Péter úgy fogalmazott: a nagylelkű gesztusban azt a szimpátiát és közelséget véli felfedezni, amely századok óta összeköti a lengyeleket és a magyarokat.

A XIV. Kánonjogi Világkongresszus keretében szeptember 15-én megtartott ünnepség vendégei közt jelen volt a varsói magyar nagykövet, Kiss Róbert; Kazimierz Nycz varsói bíboros érsek; a volt prímás, Józef Glemp bíboros; az apostoli nuncius, Celestino Migliore érsek; a lengyel püspöki kar elnöke, Józef Michalik przemysli érsek; Varsó-Praga érseke, Henryk Hoser; Józef Kowalczyk gnieznói érsek, továbbá a varsói egyetemek rektorai, állami méltóságok és országgyűlési képviselők – tájékoztatta a Magyar Kurírt Pawel Cebula minorita szerzetes.

Erdő Pétert Wojciech Góralski professzor atya köszöntötte az UKSW jogi karáról. Beszédében felsorolta az új doktor tudományos eredményeit, és hangsúlyozta: „csodálatra méltó kutatói szenvedélyt, az összpontosítás képességét” fedezi fel Erdő Péter munkáiban. Mindez segíti fölfedezni, ami fontos, és előre viszi a tudományt, segíti kutatni az eddig nem használt forrásokat. Hangsúlyozta a gondolatok eredetiségét, a felvetett témákhoz való alkotói hozzáállást.

„A magyar professzor eredményeire jellemző, hogy kutatásaiban nem korlátozza magát egy területre, hanem figyel a tudományágak közti kapcsolatra is”. Góralski atya hangsúlyozta, hogy az új doktor érdeme a jogtudományban az egyházi jog középkori forrásainak kutatása és az intézményei eredetének, fejlődésének vizsgálata. A prímás „sikerrel köti összes a tegnap és a ma témáit”, tudományos munkája „nagy, széles látókörű”, „jelentős szerepe van a jogi tudomány fejlődésében, főleg az egyházi jog területén, de segíti az európai jogi kultúra fejlődését is”.

Erdő Pétert a köszöntő kiváló vezetőnek és hazafinak nevezte, aki a kommunizmus idejében nőtt fel, ezért fontos számára a vallásszabadság témája. Személyesen is elősegítette az egyház és az állam kapcsolatainak normalizálását.

Az egyetem szenátusának határozatában felsorolják a főpásztor tudományos érdemeit, nemzetközileg is elismert munkájának erdeményeit. Emellett kiemelik emberi szelídségét, továbbá bátorságát a keresztény értékek hirdetésében, amellyel  a közös Európa és a keresztény világ építését szolgálja.

A magyar prímás úgy fogalmazott: a nagylelkű gesztusban azt a szimpátiát és közelséget véli felfedezni, amely századok óta összeköti a lengyeleket és a magyarokat.

1989 előtt a szovjet blokkban a teológia és vallási kultúra el volt választva a többi tudománytól, a hivatalos kultúrától. Ezért szükség volt párbeszédre a rendszerváltás után, és ennek a varsói egyetemhez hasonlatos intézmények lehetnek a hivatalos helyszínei.

Az egyetem tizenkét éves történetében 24 díszdoktort avattak, köztük Boldog II. János Pál pápát és Mádl Ferenc korábbi magyar köztársasági elnököt.

Az új díszdoktort levélben köszöntötte Bonisław Komorowski, a Lengyel Köztársaság elnöke és Donald Tusk lengyel miniszterelnök.

forrás "Magyar Kurír"