loginOldalainkat 35 vendég böngészi

Látogatóink:


Mai lát.szám:102
Havi lát.szám:852
Összesen:161320
Napi legtöbb647
Száml. kezdete2011-11-15

2. cikk – Nagy események

 

Az egyházközség életében több kiemelkedő esemény is volt az elmúlt tíz év során, ezek közül szeretnénk párat röviden bemutatni. Ezek mind olyan rendezvények, amik valamilyen szempontból meghatározóak voltak az inárcsi plébánia szempontjából, sok embert megmozgattak templomi, vagy települési szinten, de a maguk módján annyira egyediek, hogy csak erőltetetve lehetne kategorizálni őket. Lássuk, melyek is ezek.

Misszió - 2010. május 5-9.

Az első jelentős esemény természetesen a már említett Misszió volt 2010-ben. Erről a témáról szólt az előző cikk, úgyhogy nem is fordítanánk több szót rá, aki szeretné felidézni, ide kattintva elérheti azt.

A templom felszentelésének 50 éves évfordulója - 2012. szeptember 7-9.

Várj, várj, ne hagyj egyedül,

Kérlek, ne hagyj egyedül,

Segíts Istenem!

A 2012-es év inárcsi búcsújakor ünnepeltük templomunk felszentelésének 50-ik évfordulóját (nem összekeverendő az alapkőletétel 50 éves évfordulójával, amit 2007-ben ünnepeltünk). Szeptember 7-én esti szentmisével nyitottunk, amit Káposztássy Béla szobi plébános, teológus tanár tartott. A misét felajánlottuk egyházközségünk tagjaiért, és azokért, akik annak idején a templom építésén dolgoztak.

Másnap volt a legnagyobb rendezvény, amikor körmenettel egybekötött szabadtéri szentmisét tartottunk, ahova több papot is meghívtunk, köztük azokat, akik valaha Inárcson szolgáltak. Velünk volt többek között Tóth Péter Domonkos, Ország Tibor, Kapás Attila, Vukovich Márton, és még Csonka Csaba atya is eljött a híveivel Tarról egy külön busszal. A szentmisét dr. Beer Miklós püspök úr celebrálta. Mise után közös ebéddel vártunk mindenkit, majd a délután a különböző fellépőké volt. Az udvaron láthattuk az óvodások, nyugdíjasok, és a Magvető Családi Napközi műsorát, valamint Nagy Albinné Fábián Katalin fellépését, a templomban pedig a kakucsi Bárdos Lajos Kamarakórus, az inárcsi KB35 Társulat, és az örkényi Cantate Domino Kórus előadást hallgathattuk meg. Az előre beharangozott meglepetésvendég Csaba atya volt, aki gitáros dalokat adott elő. Vasárnap a zárómisén vendégünk volt Janig Péter atya, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye budapesti kórházlelkésze. A három nap során meg lehetett tekinteni a kiállítást a plébánián azokból a régi, több évtizedes fényképekből, dokumentumokból, rajzokból, vagy tárgyakból, amik fontosak voltak az egyházközség története szempontjából.

Aki több emléket is szeretne felidézni az eseményről, az a fényképeket itt találhatja:

https://photos.app.goo.gl/fkd8LgdsbLvJiNUw9

A videók és hangfelvételeket internetes elérhetőségei:

Csaba atya gitáros előadása

A nyitószentmise hangfelvétele

A szombati szabadtéri szentmise hangfelvétele

A záró szentmise hangfelvétele


Dél Duna menti ifjúsági tábor – 2013. július 16-21.

2013. júniusában került megrendezésre a Dél Dunás tábor Inárcson. Az akkori régiós táborok egy addig szokatlan feladatnak, az új evangelizációnak lettek szentelve, így eköré épült fel a tábor témája is. A részvevők sátorokban aludtak a plébánia udvarán, és befogadó családoknál vacsoráztak. A hét elején előadásokkal, tánctanulással, beszélgetésekkel készültek fel a misszióra. Az Emmauszi tanítványok története napokra volt lebontva, ezek alapján dolgozták fel, hogyan kell odamenni, megszólítani a másikat.

A témák korosztályokra bontva, kisebb csoportokban lettek részletesen kibeszélve, de persze voltak szabadabb fakultációk is. Lehetett küzdősportokkal, kézműves feladatokkal ismerkedni, de akár különböző táncokat is lehetett választani. A helyiek első megszólítása a gördeszka pálya mellett előadott flashmob volt, ami után csoportos játékokba, táncokba vonták be az érdeklődőket, és itt történtek a nyílt napra való meghívások is. Az utolsó nap volt a hét csúcsa, ide bárki eljöhetett. A Búcsú-téren zajlott a quadokkal és air-softtal megtámogatott nyílt evangelizáció.

Aki akkor résztvevő, látogató, vagy befogadó család volt, és szívesen emlékszik vissza rá, vagy csak megtetszett neki a tábor, az a hivatalos táborvideót elérheti innen:

https://www.youtube.com/watch?v=7YeQzsi2pks

A tábor fényképei itt találhatók:

https://bit.ly/2WtRYUA

Szentjánosbogár tábor - 2015. június 28. - július 3.

A Szentjánosbogár Közösség minden évben egyszerre több helyszínen szervez táborokat országszerte. 2015-ben Inárcs volt az egyik szerencsés település. A tábor vasárnap kezdődött egy közös nyitó szentmisével, aminek végén a táborozó gyerekeket szétosztották a befogadó családok között. Minden este náluk aludtak, majd a reggeli után visszatértek a plébániára.

Reggel mise, napközben pedig különböző programok és kiscsoportos foglalkozások várták őket. A hét folyamán voltak kenyeret sütni, versenyeztek a sportpályán, kézműveskedtek a faluházban, a Nagycsaládosoknál pedig akadályversenyt rendeztek. Utolsó nap a sportpályán a csapatok előadások formájában idézték fel a hét eseményeit, majd a szentmise után tábortűzzel zárták a hetet.

A táborról készült fényképek az alábbi linken találhatók:

https://photos.app.goo.gl/4h5RrjB53Ro8Vgex8

Karitász Napközis tábor - 2017. június 26-30.

2017-ben került megrendezésre az Inárcsi Katolikus Karitász napközis tábora. A táborban húsz gyermek vehetett részt ingyenesen, amit a Karitász tagjai tettek lehetővé a táborban való segédkezéssel, napi programok szervezésével, vagy akár palacsintasütéssel. A mottó a „Mesterségünk címere” volt. Az öt nap során ellátogatott a gyerekekhez Nagy Dávid fafaragó, aki megmutatta a fával való szobrászkodás alapjait. Sáriban zarándoklaton vettek részt a táborozók, ahol végigjárták a Szent Jakab-sétányt és a Zarándokházat. Inárcson a Faluházat is megtekintették, és sor került kézműveskedésre, ajándékkészítésre, lovaglásra, arcfestésre, és természetesen sok játékra.

A táborról készült fényképek itt találhatók:

https://bit.ly/2AiQDqW

A templom alapkőszentelésének 60 éves évfordulója – 2018. június 9-10.

Zsíros József, Blahó János, Greman József, Dr. Krenkó József, Gattyán Istvánné, Varró Józsefné

Nem összekeverendő a templom felszentelésével, ugyanis ez a 2007-es ünnepséghez tartozó 60 éves évforduló. Az eseményt Pásztor Győző esperes szentmiséjével nyitottuk meg. A közös ebéd után a templom építésében részt vevő emberek visszaemlékezéseiből hallgathattuk történeteket. Csermenné Ágnes tanúságtétele után az Imperfectum együttes koncertjével hangolódtunk rá az inárcsi gitárosok által tartott esti szentségimádásra. Vasárnap fellépett nálunk a dabasi Szent János Katolikus Iskola gyermekkórusa, majd Dr. Csókay András idegsebész „Misszió az életünk” című előadását hallgathattuk meg. Az évfordulós ünneplés a dr. Beer Miklós püspök atya által celebrált misével záródott.

Az eseménytől készült fényképek az alábbi linken érhetők el:

https://photos.app.goo.gl/imR3ng8edXNEKYw78

Videók:

Csermenné Ágnes tanúságtétele

Imperfectum együttes

Történetek az inárcsi templom építéséről

Aki esetleg úgy gondolja, hogy valamilyen fontos esemény kimaradt a felsorolásból, az ne aggódjon, mert valószínűleg a későbbi cikkek során elő fog bukkanni más körülmények között, más kategóriában. Aki kíváncsi, hogy milyen módon, az kövessen minket ezután is!